maanantai 28. joulukuuta 2009

Vaniljatuorejuustokakku mansikka-mustikkakuorrutuksella



Tein jouluksi tämmöisen tuorejuustokakun. Harmi, kun kuvat eivät ole kovin kummoiset, eivät oikein tee oikeutta tuolle päällisen värille. Koristuksetkin on vähän sitä sun tätä, mitä sattui kaapista löytymään. :) Tärkeintä on kuitenkin maku ja tämä oli mielestäni tosi onnistunut yhdistelmä. Tein vielä toisenkin kakun samalla tyylillä, mutta sen kuorrutteeseen laitoin ainoastaan mansikkaa, kun tässä jouluksi tehdyssä on hiukan mustikkaakin. Kuorrutteen idea on Kinuskikissan mansikkaleivoksista, jossa sitä käytettiin pelkältään pohjan päällä. Kuorrute on aika makea, joten tuo tuorejuustotäyte sopii raikkaudessaan hyvin kuorrutteen tasapainoksi.

Vaniljatuorejuustokakku

Pohja
1 pkt kauramurotaikinaa pakasteesta (ei mennyt ihan koko taikina 23 cm vuokaan)
(kostukkeeksi mehua tai maitoa)

Kauramurotaikina levitetään tasaiseksi irtopohjavuoan pohjalle. Reunoja ei tarvitse tulla. Paistetaan 200 asteessa n. 15 min tai kunnes on kauniin vaaleanruskea. Kostuta niin, että pinta tuntuu kostealta. Pohjan ei tarvitse olla läpimärkä.

Täyte
2 dl kermaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk vaniljatuorejuustoa (tai maustamaton+vaniljasokeria)
4 liivatelehteä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Kuumenna tilkka vettä tai maitoa kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos irtopohjavuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kuorrute
n. 250 g mansikoita (tai muita marjoja)
100 g voita
100 g valkosuklaata
1 dl mansikkatomusokeria
3 liivatetta

Soseuta marjat sileäksi. Sulata voi kattilassa ja lisää marjasose joukkoon. Ota seos levyltä. Sulata valkosuklaa mikrossa ja lisää voi-marjaseokseen. Sekoita reippaasti. Lisää mansikkatomusokeri seokseen ja sekoita hyvin. Mansikkatomusokeri saattaa jäädä paakuiksi, jolloin seosta voi lämmittää hiukan uudelleen, jotta se sulaa tasaiseksi. Kaada 2/3 seoksesta toiseen astiaan jäähtymään ja kuumenna loppuosa uudelleen kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada seokset yhteen ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä hiukan ja kaada kuorrute hyytyneen täytteen päälle. Laita uudelleen kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Tässä vielä kuva tuosta toisesta, pelkästä mansikasta tehdystä kuorrutuksesta.


perjantai 18. joulukuuta 2009

Lämpimänä leivottavat piparit


Tällä ohjeella äitini on tehnyt joulupiparit niin kauan kuin minä muistan ja nämä on ne ainoat oikeat piparit! Aiemmin olen tehnyt omat piparini pakastetaikinasta, mutta nyt kun tein tällä ohjeella, niin tämä taikina olikin niin helppo tehdä, että varmasti tulevina jouluina teen tällä ohjeella itse. Taikinan voi leipoa heti ja se on helppoa käsitellä. Ei murene käsiin. :) Puolitin alkuperäisen ohjeen, mutta tälläkin ohjeella taisi tulla ainakin 6 pellillistä pipareita.

Lämpimänä leivottavat piparit

1 ½ dl siirappia
150 g sokeria
1 tl pomeranssinkuorta
3/4 tl inkivääriä
3/4 tl kanelia

Nämä ainekset kiehautetaan.

150 g voita
½ rkl soodaa
1 muna
450 g vehnäjauhoja

Lisätään jääkaappikylmä voi seokseen ja sekoitellaan niin, että voi sulaa. Lisätään muut aineet ja sekoitetaan tasaiseksi. Leivotaan heti. Paistetaan 200 asteessa, n. 8 minuuttia riippuen piparien paksuudesta.

Itse tein aika ohuita pipareita, joten en varmaan ihan 8 miinuuttia pitänyt uunissa. Täytyy myöntää, että oikaisin hieman tuossa taikinan teossa. Laitoin noiden mausteiden sijaan valmista piparkakkumaustetta ja maku ei ihan sama ollut, mikä tuon ohjeen mukaan tehdyistä tulee. Mutta oikein hyviä tuli näinkin! Jos käyttää valmista piparkakkumaustetta, niin tuohon taikinaan sitä tulee 2 ½ rkl. Valmiissa piparkakkumausteessa on nuo samat mausteet valmiina sekoituksena.

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Valkosuklaa-kookostoffeet


Tänään piti olla välipäivä leipomisessa, mutta jotain oli "pakko" tehdä. Etsiskelin netistä mukavaa toffeen ohjetta ja löysin perusohjeen, jonka sitten muokkasin tällaiseksi.

Valkosuklaa-kookostoffeet

2 dl kermaa
1 rkl voita
1 ½ dl sokeria
50 g valkosuklaata
n. 2 rkl kookoshiutaleita (tai oman maun mukaan enemmän tai vähemmän)

Sulata voi teflonkattilassa. Lisää kerma ja sokeri ja sekoita. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen runsas ½ tuntia, kunnes seos on paksuuntunut ja väri muuttunut vaalean ruskeaksi. Rouhi valkosuklaa. Anna seoksen jäähtyä hetki sekoitellen ja lisää joukkoon kookoshiutaleet. Lisää valkosuklaa reippaasti sekoittaen. Seos paksuuntuu tässä vaiheessa nopeasti. Levitä leivinpaperin päälle neliön malliseen vuokaan. Anna olla kylmässä vähintään tunti ennen leikkaamista paloiksi. Säilytä kylmässä.

Nämä toffeet ovat sellaisia todella pehmeitä ja suussa (ja käsissä) sulavia, fudge-tyyppisiä toffeita. Tosi hyviä, mutta myös todella makeita!

tiistai 15. joulukuuta 2009

Piparimuffinssit


Tein Valion piparimuffinssiohjetta mukaellen oman version näistä muffinsseista. Nämä tulivat Minjan kerhotädille joululahjaksi ja siksi ovat tuolla korissa pipareiden kanssa. Hyviä olivat! Taustalla pipareita, johon on tehty tikkarimurusta "lasisydän" keskelle.

Piparimuffinssit (12 isoa)

150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl rommirusinarahkaa
½ dl kermaa
1 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
3 piparkakkua murusina

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään. Margariini ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi. Lisätään munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisätään rommirusinarahka, kerma sekä kuivat aineet ja vatkataan nopeasti sekaisin. Lusikoidaan muffinivuokiin ja paistetaan 225 asteessa 12 minuuttia.

Päälle voi sirotella tomusokeria tai jos haluaa, niin tuohon muffinssin pintaan voisi laittaa ennen uuniin laittamista piparitaikinakuvion, kuten joulupullissa on tehty. Itse käytin sabloonina pientä piparimuottia, johon laitoin talouspaperia sisälle ja sitten sirottelin tomusokeria pintaan.

Kirsikkasuun joulukakku



Löysin tämän ohjeen täältä , kun etsiskelin sellaista oman perheen tulevaa perinnejoulukakkua. En nimittäin itse pidä oikein niistä appelsiinin kuorista ym. paloista, joita on englantilaisessa hedelmäkakussa. Taatelikakku on ihan hyvää, mutta ei ihan mun juttu silti. Olisi kuitenkin mukavaa, kun olisi joku tietty kakku, josta tulisi perinne. :) Tämä ohje osui heti silmään, sillä tykkään kovasti kirsikoista. Ja täytyy sanoa, että tämä se perinnekakku on. Aivan ihana! Kirsikoiden, sitruunan ja kookoksen maut täydentävät juuri sopivasti toisiaan. Kannattaa ehdottomasti käyttää lasipurkissa myytäviä cocktail-kirsikoita eikä niitä kuivia, rasiassa myytäviä.

Kirsikkasuun joulukakku

250 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
sitruunan raastettu kuori
2 rkl kirsikoiden lientä
1 dl säilykekirsikoita
1 dl kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja

Raasta sitruunan kuori (pese hyvin ennen raastamista) ja paloittele kirsikat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen reippaasti vatkaten. Lisää taikinaan kirsikat liemineen ja sitruunan kuori. Lopuksi lisää jauho-leivinjauhe-kookoshiutaleseos ja sekoita nopeasti sekaisin. Älä vatkaa liikaa, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina 1,8 litran voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan ja paista 175 asteessa 1h.

maanantai 14. joulukuuta 2009

Kakku muistotilaisuuteen


Tässä kakku, johon aiemmin tein nuo joulutähdet koristeeksi. Kakussa on 7 munan sokerikakkupohja. Täytteeksi laitoin mansikka-vaniljamoussen ja mustikka-valkosuklaamoussen sekä lasten kuningatarsosetta. Kostutus sokerivedellä, jonka maustoin vaniljalla.

perjantai 11. joulukuuta 2009

Joulutähdet




Tein kakun koristeeksi joulutähtiä marsipaanista. Näitä oli mukava tehdä, kun lehtimuotilla sai jo suht hyvän muodon näihin. En omista varsinaista lehtimuottia vaan sellaisen metallisen "piparkakkumuotin", jolla tein terälehdet sekä lehdet. Veitsellä tein kuvion lehtien pintaan. Vähän olisi voinut kulmikkaammaksi tehdä nuo terälehdet, mutta eiköhän ne joulutähdeksi tunnista. Tein kukat valmiista punaisesta marsipaanista ja päälle tupsutin tummempaa punaista tomuväriä. Lehdet tein vihreästä marsipaanista, jota hiukan värjäsin kirkkaammaksi pastavärillä. Päälle tupsutin myös niihin tummempaa vihreää tomuväriä. Tuolla tavalla saa aidomman ja elävämmän näköiseksi kukkien ja lehtien pinnan.

Ehkä vielä ennen joulua teen muutaman lisää, jos ehdin. Nämä tulevat huomenna kakun päälle. En tiedä ehdinkö napata kuvaa valmiista kakusta, kun laitan nämä varmuuden vuoksi kakkuun vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät sula ja värjää koko kakkua.

lauantai 5. joulukuuta 2009

Svante-kissakakku Minjalle



Minjan toivomuksesta tein Svante-kissakakun nimppareille. Maalaus on tehty marsipaanille, täytteenä appelsiini-piparkakku-daim-mousse, kostutus appelsiinimehulla ja pursotukset Flora vispiä. Elämäni ensimmäiset kermaruusut pursotin koristeeksi. Hiukan on vielä hiomista ruusujen pursotuksessa, mutta ihan tyytyväinen oon tulokseen. :)

Tex mex-voileipäkakku


Sain ystävältäni Marilta tämän ihanan ohjeen ja nyt tuli hyvä tilaisuus tehdä tätä! Alkuperäinen ohje on ilmeisesti Pirkka-lehdestä. Itsekin hiukan muuntelin mm. tuota kuorrutusta, vaihdoin maustamattoman tuorejuuston sulatejuustoon. Laitan ohjeen tähän niin kuin sen itse tein, mutta halutessaan voi siis tuon sulatejuuston vaihtaa tuorejuustoksi. Muuten käytän ylensä vähän tulisempia versoita noista kastikkeista, mutta tähän laitoin ne "mild"-versiot. Mielestäni voileipäkakun ei tarvitse olla niin tulinen. Tässäkin oli ihan kivasti jälkipotkua. :)

Tex mex-voileipäkakku (n. 24 annosta)

1 pkt Ruistoast- leipää
1 pkt Iso- Paahto graham leipää

Broileritäyte
450 g hunajamarinoituja broilerinfileesuikaleita
½ tl mustapippuria
1 tlk (300g) salsa-kastiketta
1 tlk (300g) juustodippiä

Guacamoletäyte
1 tlk (300g) guacamoledippiä
1 keltainen paprika

Persikka-ananastäyte
3 persikanpuolikasta (omassa mehussa)
1 prk ananaspaloja

Kostutus
Kanalientä

Kuorrutus
200 g mustapippurituorejuustoa
100 g ranskankermaa
200 g sulatejuustoa

Koristeeksi:
1 vihreä paprika
kirsikkatomaatteja
punasipulia
jäävuorisalaattia
nachoja

Ruskista broilerisuikaleet pannulla. Mausta pippurilla. Hienonna lihat leikkuulaudalla. Sekoita joukkoon salsakastike ja juustodippi.

Pilko keltainen paprika ja sekoita guacamolen joukkoon.

Hurauta tehosekottimessa persikat ja ananaspalat (kaada mehu pois) tasaiseksi.

Lado tarjoilualustalle leivät. Kannattaa laittaa alimmaiseksi tummaa leipää (ruistoast), koska se sitoo kosteutta paremmin ja pohja pysyy paremmin kasassa. Kostuta kanaliemellä. Voileipäkakku saa olla aika kostea, joten kannattaa laittaa kostuttaa ihan reilusti. Täytteistä itsessään ei tule paljoa kosteutta. Levitä täytettä n. 1/3 ensimmäisen kerroksen päälle ja sen jälkeen lado leipäkerros ja kostuta. Laitan vuoron perään täytteitä, kunnes kakku on valmis. Päällimmäiseksi kannattaa laittaa tummaa leipää. Kostuta myös päällimmäinen kerros kanaliemellä ja painele pinta tasaiseksi. Voileipäkakku kannattaa täyttää jo edellisenä päivänä ja päällystää vasta tarjoilupäivänä. Kääräise kakku folion sisään ja laita kylmään yöksi.
Kuorruteainekset sekoitetaan keskenään tasaiseksi ja levitetään kakun päälle. Koristellaan oman maun mukaan. :)

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Mud cake, mutakakku

Tämä on yksi mun suosikkileivonnaisista, helppo ja nopea tehdä ja on niin hyvää! Tämän kakun idea on se, että nimensä mukaisesti tuo sisus on tosi löysää ja tahmaista. Olen monesti kuullut kommentteja kakkua tehneiltä, että "sehän oli vielä ihan raakaa uunista otettaessa". Sen nimenomaan kuuluu olla löysää uunista tullessa. Kakun pitää antaa jäähtyä kunnolla jääkaapissa, mielellään yön yli, jolloin sisus jähmettyy. Jos kakkua leikkaa huoneenlämpöisenä uunista tulon jälkeen, niin kakku leviää kyllä taatusti lautaselle eikä makukaan ole paras mahdollinen. Tämä kakku siis kannattaa ehdottomasti tehdä edellisenä päivänä ja sen voi ihan hyvillä mielin tehdä vaikka parikin päivää ennen tarjoilua jääkaappiin. Kestää myös hyvin pakastuksen.

Mutakakku on todella makeaa ja täyteläistä eikä sitä pysty isoa palaa syömään kerrallaan. Parhaalta se maistuu vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa nautittuna.

Mutakakku (ohje Fazerin leivontasuklaapaketista, omat muutokset suluissa)

200 g leivontasuklaata
200 g voita tai margariinia
4 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja (voi korvata osan tai kokonaan esim. mantelijauheella/perunajauholla)
1 tl leivinjauhetta
(1 tl vaniljasokeria)

Sulata voi/margariini ja lisää suklaa joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri valkeaksi vaahdoksi ja lisää voi-suklaaseos vaahtoon. Lisää lopuksi jauhot siivilän läpi varovasti sekoittaen vaahtoon. Varo vatkaamasta liikaa, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina (n. 25 cm) voideltuun vuokaan ja paista uunissa 200 asteessa 12 minuuttia. Älä pidennä paistoaikaa, vaikka kakku vaikuttaa ihan raa'alta!