lauantai 30. tammikuuta 2010

Runebergintortut


Tein vähän ennakkoon Runebergintorttuja. Etsiskelin netistä sopivaa ohjetta ja yksi vaikutti mukavalta ohjeelta. Muokkasin sitä kyllä vielä jonkiverran ja laitan tänne nyt tämän oman versioni. Näihin saa mukavasti menemään joulusta ylijääneitä pipareita! Tein tortut isolla muffinssipellillä, koska en omista semmoista oikeaa torttuvuokaa. Alkuperäinen ohje oli puolta pienempi ja aloin miettimään, että tästä ei kyllä millään tule 12 isoa torttua. Jotenka tämä minun ohjeeni on tupla-resepti ja riittää siis 12 isoon muffinssipellillä tehtyyn torttuun.

Runebergintortut

200 g margariinia tai voita
½ dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
2 dl piparimurua
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl rommiaromia

Rasva ja sokerit vaahdotetaan. Lisätään kananmunat yksitellen reippaasti vatkaten. Lisätään rommiaromi taikinaan. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja sekoitetaan taikinaan tasaiseksi. Jaetaan muffinssivuokiin ja paistetaan 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Kostutus
½ dl vettä
1 tl sokeria
½ tl rommiaromia

Koristeluun
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

Jäähtyneet tortut kostutetaan vesi-sokeri+rommiaromiseoksella, ja koristellaan vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Hiukan olin pettynyt näiden ulkomuotoon, jäivät tosi littaniksi. Maku ja rakenne olivat kyllä justiinsa hyviä! :)

tiistai 26. tammikuuta 2010

Suklaacookies


Leivoin tulevia synttäreitä varten valmiiksi suklaacookiesia. Äitini teki (ilmeisesti) tällä reseptillä jouluksi keksejä ja ne oli tosi hyviä! Ohjeen näihin löysin Rakkaudesta ruokaan-blogista, ja siellä näiden nimenä oli "keksit, jotka loppuvat kesken". Toivottavasti meillä säästyy kuitenkin parin viikon päästä oleville synttäreille saakka. Täytyy piilottaa hyvin. :) Nämä todella ovat semmoisia amerikkalaisten cookiesien makuisia. Helppoja oli tehdäkin, joten varmasti tulee tehtyä toistekin. Ehkä voisi vielä kokeilla sellaista versiota joskus, mihin tulee kaakaota suklaan lisäksi. Tämä resepti on muuten alunperin Kotikadun Hanneksen eli Risto Aution reseptivihkosesta. :) Itse sain näistä 45 kpl suht isoja keksejä eli jos pienempiä tekee, niin varmasti se 50 kpl tulee. Nämä leviävät jonkinverran uunissa.

Suklaacookies (n. 45 kpl isoja)

100 g margariinia
2,5 dl fariinisokeria
1,25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kanamunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
4 dl kaurahiutaleita
300 g tummaa suklaata

Vatkaa sokerit ja margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen, voimakkaasti vatkaten. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu suola ja sooda. Lisää kaurahiutaleet ja rouhittu suklaa. Taputtele taikinasta isoja tai pieniä keksejä. Paista leivinpaperin päällä 175 asteessa noin 15 minuuttia.

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Sitruunaiset kookoskeksit


Mulla on menossa sitruunakausi. Se iskee aina keväisin! Kookos on toinen juttu, mistä tykkään kovasti. Nämä sopivat hyvin yhteen, joten ajattelin kehitellä niistä oman versioni kauralastuista. Kauralastut on tosi helppoja ja nopeita tehdä, eikä tämä minun versionikaan kovin hankala ole.

Alkuperäistä kauralastureseptiä muutin siis niin, että korvasin puolet kaurahiutaleista kookoshiutaleilla ja margariinin joukkoon sulatin muutaman palan valkosuklaata. Lisäksi raastoin hiukan sitruunankuorta hienona raasteena joukkoon. Sokerin määrää vähensin melkein puoleen, kun valkosuklaasta tulee makeutta kuitenkin. Näistä tuli mun (ja lasten) makuun aika nameja!

Sitruunaiset kookoskeksit

50 g voita tai margariinia +muutama pala valkosuklaata
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
sitruunan kuorta raasteena maun mukaan

Sulata rasva ja valkosuklaa varovasti mikrossa. Sekoita kuivat aineet ja raastettu sitruunan kuori keskenään ja niiden joukkoon rasvasuklaaseos. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla uunipellille pieniä nökäreitä ja paista 200 asteessa 5-10 min. Kannattaa jättää reilusti väliä, nämä leviävät paljon! Anna jäähtyä kunnolla, jolloin ne kovettuvat. Lämpimänä menevät helposti rikki.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Mustikkapiirakka (kevyehkö)


En uskalla tätä ihan "kevyt"-versioksi luokitella, joten olkoon "kevyehkö" mustikkapiirakka. :) Joka tapauksessa oikein herkullista tästä tuli ja lapsetkin tykkäsi kovasti. Tosi helppo tehdä.

Mustikkapiirakka


1 muna
1 dl maitoa
1 dl juoksevaa margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja (laitoin osan (n.½dl) Kuidukas-leseseosta)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria (laitoin hedelmäsokeria)

Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä piirakkavuokaan.

Täyte
2 dl turkkilaista jugurttia
1 muna
1 tl vaniljasokeria
½ dl sokeria

Sekoita keskenään ja levitä pohjan päälle.

Päälle
mustikoita
n. 2 rkl ruiskorppujauhoja
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Laita mustikat täytteen päälle. Sekoita keskenään ruiskorppujauho ja sokerit. Ripottele mustikoiden päälle. Paista 200 asteessa n. 30 min tai kunnes piirakka on reunoiltaan kauniin ruskea.

tiistai 12. tammikuuta 2010

Pirteä sitruunamisu ja lakritsikinuski


Tykkään kovasti sitruunaisista leivonnaisista, ja joulun raskaiden herkkujen jälkeen teki mieli tehdä jotain pirteää ja hiukan kevyempää leivonnaista. Tällä ei ole mitään tekemistä aidon tiramisun kanssa, mutta idea tuosta keksipohjasta lähti siitä, joten siksi tuo nimi. :) Pohjana halusin siis kokeilla keksipohjaa ilman rasvaa. Laitoin tähän pohjaksi Marie-keksejä latomalla ne vieretysten kokonaisina. Kostutin keksit maidolla. Toimi aivan loistavasti tällaisen hyydytetyn kakun pohjana! Pohja on mukavan ohut eikä peitä maullaan itse kakkua. Tietysti pohja on myös huomattavasti paljon kevyempi kuin lisättyä rasvaa sisältävä.
Täytettä varten tein ensin sitruunakiisselin, jonka sekoitin vaahdon joukkoon. Osan kiisselistä lusikoin täytteen väliin mukaviksi sattumiksi. Koristeena kakun päällä on keltaisella tomuvärillä värjättyjä kookoshiutaleita.

Sitruunamisu

Pohja
Marie-keksejä
maitoa

Sitruunakiisseli
1 dl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori hienona raasteena
1 dl vettä
½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 rkl voita

Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu. Älä keitä! Anna jäähtyä.

Täyte
1 prk Flora vispiä
2 dl Turkkilaista jugurttia
2 munan valkuiaista
n. 2/3 sitruunakiisselistä
4 liivatetta
(sokeria maun mukaan riippuen sitruunoiden happamuudesta)

Laitetaan liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkataan Flora vispi vaahdoksi ja lisätään turkkilainen jugurtti. Sekoitetaan jäähtynyt sitruunakiisseli vaahdon joukkoon ja lisätään valkuaisvaahto. Nostellaan vaahdot varovasti sekaisin. Liotetaan liivatteet pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä ja sekoitetaan täytteen joukkoon.

Kaadetaan n. puolet täytteestä pohjan päälle ja lusikoidaan loppu sitruunakiisseli nokareina päälle. Kaadetaan loput täytteestä päälle ja annetaan jähmettyä kylmässä mieluiten yön yli.

Lakritsikinuski

4 kpl Kick-patukoita (tai 75 g Kick-karkkeja)
½ dl kermaa

Paloitellaan karkit kerman joukkoon. Kuumennetaan miedolla lämmöllä, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Pullia


Viime viikolla oli pullapäivä. Alunperin piti tehdä ihan tavallisia pikkupullia, mutta osasta tuli tehtyä tällaisia hillopullia, joissa on myös vaniljakreemiä päällä. Tein pullat tavallisen pikkupullan tapaan, litistin hiukan ja laitoin päälle vaniljakreemiä sekä appelsiinimarmeladia, josta olin kuoret siivilöinyt pois. Ihanan raikkaan makuisia, mutta harmikseni huomasin, etteivät nuo sovellu pakastettavaksi. Marmeladi ei kerennyt paiston aikana jähmettymään niin, ettei se tarttuisi joka paikkaan kun pistää pakastuspussiin. Näitä siis kantsii tehdä vain heti syötäviksi. Hyviä kyllä olivat!

Pulla

5 dl maitoa
1 pala hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 muna
14 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
kardemummaa

Voiteluun
kananmuna

Pinnalle
raesokeria

Liotetaan hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisätään muut aineet sekaan ja vaivataan taikinaksi. Pikkupullat paistetaan 225 asteessa n. 8- 10 min. Isommat pullat (esim. pitkot) 200 asteessa koosta riippuen n. 20 min.