sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Maukas hiivaleipä

Teen hiivaleivän ylensä aina tällä ohjeella. Tästä tulee pehmeä ja tosi maukas leipä. Ohjeen olen napannut hiivaleipäjauhopussin kyljestä. Muutamia muutoksia tein ja laitan ne sulkuihin tähän reseptiin.

Hiivaleipä

½ l vettä
2 rkl siirappia (laitoin 1 rkl hunajaa)
1 pala hiivaa
6 dl hiivaleipäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää siirappi tai hunaja ja hiivaleipäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna muhia vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä peitettynä tuorekelmulla.

2 tl suolaa
50 g voita (laitoin rypsiöljyä pari rkl)
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja (laitoin jauhoseosta, jossa hiivaleipäjauhoja, leseitä, Fibrex-kuitua, kaurahiutaleita)

Lisää alkutaikinaan suola ja sulatettu voi tai öljy ja sekoita. Lisää vähitellen jauhot tai jauhoseos ja vaivaa tasaiseksi. Huom. Jos käytät Fibrex-kuitua, niin vähennä jauhojen määrää. Firex-kuitu sitoo 6 kertaa enemmän nestettä kuin jauhot! ½ litran hiivaleipätaikinaan sopiva määrä on ½ dl Fibrexiä. Leivo taikinasta 3 leipää ja anna niiden kohota niin, että niiden koko kaksinkertaistuu. Paista leivät 200 asteisessa uunissa n. 25-30 min.


Tässä kuva Fibrex-kuitupussista. Tämä on mukava ja helppo tapa lisätä leivän kuitupitoisuutta. Hiutaleet eivät oikeastaan maistu miltään eivätkä tee leivästä "jötökkää".

Tein tästä leipätaikinasta vain yhden tavallisen leivän. Puolesta taikinasta tein tämmöisen "rullaleivän", johon laitoin sulatettua voita, 2 nappia pakastepinaattia ja juustoraastetta. Tässä kuva tästä työvaiheesta:



Lopputulos näyttää siis tältä! Jos ei pidä pinaatin mausta, niin samalla idealla voi leipään laittaa omia lempitäytteitään, esim. kinkkua, tomaattia jne. Myös pelkkä juusto maistuu kivalle leivän sisällä.

perjantai 19. helmikuuta 2010

Kardemummainen kuningatarkakku

Aloin eilen miettimään, että en ole eläessäni tehnyt (en ainakaan muista) mustikkapiirakkaa muulla kuin murotaikinapohjalla tai pullapohjalla! Etsiskelin sitten jotain mukavantuntuista mustikkapiirakkareseptiä, mutta yllätyksekseni netistä googlettamalla ei löytynyt kovinkaan montaa muunlaista ohjetta. Melkein kaikki mustikkapiirakat, mitä löysin, oli tehty juuri tuolla murotaikinapohjalla. Omenapiirakoiden pohjista löytyi enemmän semmoisen oloisia, jota olin ajatellut.

Tämä nyt ei ole varsinainen marjapiirakka, mutta löysin noita piirakoita etsiessäni kivan ohjeen Ei makeaa mahan täydeltä-blogista täältä. Ohjeen nimi oli siellä "pikainen mustikkapulla" ja tämä kyllä kuvaa hyvin tätä leivonnaista. Oli tosi nopea ja helppo tehdä. Itse en osannut päättää nimeänkö tämän piirakaksi, pullaksi vai kakuksi! Olen tehnyt aiemminkin samantyyppisen leivonnaisen, "pikapullan". Laitoin kakun väliin kerrokseksi täytteen mustikoista ja vadelmista. Täytyy sanoa, että tästä tuli kyllä kertaheitolla yksi minun suosikkiresepteistä! Aivan ihanan pehmeä ja maukas pohja, ja nuo marjat tuolla sisällä.. Ai, ai! :)

Kardemummainen kuningatarkakku

1,5 dl sokeria

2 munaa

2 dl vaniljakastiketta (alkuperäisessä oli kermaa, mutta itselläni ei ollut sitä kaapissa)

100 g sulatettua margariinia

2 tl kardemummaa

3,5 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

Väliin

n. 3 dl mustikoita ja/tai vadelmia

½ dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

Sekoita munat ja sokeri kulhossa, ei tarvitse vatkata. Lisää vaniljakastike tai kerma ja sulatettu margariini ja sekoita. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada puolet taikinasta vuodeltuun vuokaan. Sekoita marjat, sokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada täyte taikinan päälle. Nostele loppu taikina marjojen päälle ja levitä tasaiseksi. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 50 minuuttia.

Olisi saanut ehkä paremman kuvan, jos olisi malttanut odottaa kakun jäähtymistä! Kakku on tosi pehmeää ja murenevaa ainakin heti uunista otettuna.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Vadelmamuffinssit

Huomasin yhtenä päivänä kaupassa valkosuklaa-lime-rahkaa. Ostin purkillisen ja ajattelin käyttää sitä vadelmamuffinsseihin. Huomasin Kinuskikissan blogissa kivan idean vaniljatäytteestä muffinsseihin ja käytin sitä näihin. Harmi, kun tuo kuva on vähän epäselvä, mutta idea siis on, että tuota vaniljatäytettä on ikäänkuin "sydämenä" muffinssin sisällä.

Tässä kuva tuosta uutuus rahkasta.


Vadelmamuffinssit

Vaniljatäyte:

1 ps Blå Band -vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
1 ½ dl maitoa

Taikina:
150 g margariinia
1 ¼ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 prk valkosuklaa-lime-rahkaa
½ dl maitoa tai kermaa
n. 100 g pakastevadelmia

Valmista ensin täyte vispaamalla maidon joukkoon vaniljakastikejauhe. Tarkoituksena on tehdä paksu täyte, joten tuon pussin ohjeen mukaan ei tässä tapauksessa kannata tehdä! Anna jähmettyä jääkaapissa n. 30 min.

Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon rahka ja maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Lopuksi sekoita pakastevadelmat taikinan sekaan.

Laita taikinaa n. puoleen väliin muffinssivuokia. Laita lusikallinen vaniljatäytettä taikinan päälle ja nosta päälle taikinaa, niin, että vuoka tulee suht täyteen. Paista uunissa 200 asteessa 15 min.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Limepiirakka

Minulla on jonkin aikaa ollut kaapissa iso (1 kg!) purkillinen kondensoitua maitoa ja olen pohtinut, mihin ihmeeseen saan sen kaiken menemään. Monissa blogeissa on tehty banoffeeta, mutta ei oikein tullut sopivaa tilaisuutta leipoa niin makeanoloista leivonnaista. Tämän kivan ohjeen löysin Ewelyn's Cakeheaven-blogista täältä, jossa se oli tehty ihan originaalista Key lime-mehusta ja piirakan nimi oli siis Key Lime Pie. Suomesta tuota Key lime-mehua ei saa, joten oli tyydyttävä tavalliseen limemehuun. Näillä kuulemma on iso ero, mutta hyvää tuli ihan tällä tavallisellakin, jota Suomessa myydään. :) Itse ostin piirakkaa varten kaksi lime-hedelmää ja raastoin niiden kuoren ja puristin mehun. Tästä ei ihan tullut tuota ohjeessa sanottua desiä, joten lisäsin pullosta limemehua. Myöskään kuorta ei ollut ihan ruokalusikallista. Maistui silti oikein hyvin limeltä. Tässä resepti suoraan kopioituna tuolta Ewelynin blogista:

Pohja:

15 digestive keksiä murskattuna
80g sulatettua voita
1 tl sokeria

Täyte:

5 keltuaista
1 tlk (400g) kondensoitua makeaa maitoa
1 dl limeteistä puristettua mehua
1 rkl raastettua limetinkuorta

Valmista murupohja sekoittamalla ainekset keskenään. Painele vielä lämmin seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle (mulla halkaisijaltaan n. 20cm vuoka) ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia, anna vuoan jäähtyä ritilällä. Nosta uunin lämpö 175°C:een.

Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee.

Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Kaada seos piirasvuokaan. Kypsennä 10 minuuttia (uunin keskitasossa) ja jäähdytä ritilällä. Jotkut ohjeet kehottavat laittamaan piiraan pakkaseen ja ottamaan sen esille n. 20 min ennen tarjoilua.


maanantai 15. helmikuuta 2010

Laskiaispullat


Laskiaissunnuntai meni jo, mutta en saanut näitä aiemmin tänne laitettua, kun tietokone teki tenän. No, huomennahan vasta on laskiaistiistai. :) Jokainen tekee varmaan laskiaispullat omalla tavallaan, mutta laitan tänne sen tavan, jolla itse olen oppinut tekemään. Äitini on tehnyt näin laskiaispullat niin kauan kuin minä muistan. Tarkkaa ohjetta minulla ei ole, joten tein oman ohjeen samoista aineksista. Näistä laskiaispullista tulee ihanan meheviä ja juuri sopivan kosteita. Itse laitoin lasten toiveesta myös hilloa, mutta ei ole mitenkään välttämätön.

Laskiaispullat

Pikkupullia esim. tällä ohjeella.

Täyte
2 dl pullan sisustaa
1 dl maitoa
½ dl tomusokeria
½ dl mantelijauhetta

kermavaahtoa
mansikka- tai vadelmahilloa

Laitan pari vaihekuvaa selventämään. Pistin ohjeen tuon 2 dl pullan sisustan mukaan. Määrä riippuu tietenkin siitä, kuinka monta pullaa tekee. Mutta tuosta ohjeesta saa jonkinmoisen käsityksen ainesten suhteista.
Pullat leikataan kahtia ja alapuolesta koverretaan esim. lusikalla tai käsin kulhoon pullanmurua.



Pullanmurun joukkoon lisätään maito, tomusokeri ja mantelijauhe ja sekoitetaan tasaiseksi. "Mössö" jaetaan pullien alapuolen kuoppiin. Päälle laitetaan lusikalla tai pursottaen kermavaahtoa. Halutessaan voi myös hilloa laittaa. Itse sipaisin hilloa hiukan pullien kansipuoleen. Sitten vain kannet kiinni ja herkuttelemaan. Tosin nämä ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun täyte on hyvin imeytynyt.

tiistai 9. helmikuuta 2010

Kinuskikakku


Tämmöisen kakun tein omille synttäreilleni. Välissä vadelmarahkaa ja kondensoidusta maidosta keitettyä toffeeta. Pursotukset Flora vispiä ja päällinen kinuskia. Kukat osittain marsipaania ja sokerimassaa. Näiden kukkien ohje löytyy Mansikkamäen blogista täältä. Helppoja ja mukavia tehdä, vaikkei niin taidokas marsipaanin käsittelijä olisikaan. :)

sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Jugurttinen persikkapiirakka


Tein viime viikolla piirakkaa ja ajattelin laittaa marjojen sijaan tällä kertaa jotain hedelmäistä täytettä. Päädyin persikkaan. Pohja on murotaikinaa, johon lisäsin kaurahiutaleita ja leseitä. Ohjetta tuohon pohjaan ei ole, koska teen tämäntyyppiset pohjat aina omasta päästäni. Hyvin samanlaisen lopputuloksen saa kun ostaa kaupasta valmiin kauramuropohjan. Laitan siis ohjeeseen sen tällä tavalla. Täytteenä siis säilykepersikkaa siivuina ja päällinen on turkkilaista jugurttia. Jos ei ole ikinä kokeillut tuota ämpärissä myytävä turkkilaista jugurttia eli tuttavallisemmin "partaäijää" (siinä on se kuva), niin suosittelen kyllä kokeilemaan. On hyvin monikäyttöistä tavaraa. Se on herkkua jo ihan sinällään, mutta sopii oikein loistavasti esim. rahkan tai kermaviilin sijaan leivonnaisiin, ruuanlaitoon tai jälkiruokiin. Käytän usein tätä jopa täytekakkujen täytteisiin raikastamaan makua.

Jugurttinen persikkapiirakka

Pohja
kauramurotaikina

Täyte
1 tlk säilykepersikoita viipaleina
4 dl turkkilaista jugurttia
1 kananmuna
½ dl sokeria (kannattaa säätää sokerin määrä oman maun mukaan)
1 tl vaniljasokeria

Kauramurotaikina taputellaan irtopohjavuokaan tasaiseksi, saa tulla hiukan reunojakin. Ladotaan persikkaviipaleet pohjan päälle. Sekoitetaan täytteen muut ainekset keskenään ja kaadetaan persikoiden päälle. Paistetaan 200 asteessa n. 20-30 min. Annetaan jäähtyä täysin ennen irtopohjavuoasta poistamista. Tämä piirakka kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä ja tarjoilla jääkaappikylmänä.

Café bombón eli kahvia ja kondensoitua maitoa


Café bombón = café con leche condensada
Yllämainituilla tavoilla voi siis kyseistä kahvia tilata Espanjassa. :)

Espanjassa asuva ystäväni suositteli kokeilemaan tätä, kun teen jotain kondensoidusta maidosta. En ole mikään suuri kahvin ystävä, enkä varsinkaan makean kahvin, mutta ihan hyvää tämä oli. Semmoista karkkimaista. Yritin löytää jotain oikeaa ohjetta tämän tekemiseen ja löysinkin Youtubesta videonpätkiä, joissa näytetään, miten tämä kahvi tehdään. Idea siis on, että laitetaan kuppiin tosi vahvaa kahvia (espressoa) ja sekaan lorautetaan kondensoitua maitoa. Päälle kuuluisi tulla vielä kunnon töräys kermavaahtoa, mutta sen jätin ihan suosiolla omastani pois. Kondensoitu maito valuu tuonne pohjalle kivaksi kerrokseksi. Tämä minun versioni on varmaankin kaukana ihan aidosta, koska en tehnyt kahvista kovin vahvaa enkä laittanut kovin rutkasti tuota kondensoitua maitoakaan. Kannattaa toki kokeilla, kun tekee jotain, mihin tarvitsee tuota maitoa! Kondensoitua maitoa kannattaa laittaa hyvin varovasti, koska se on niin makeaa. Hyvin pieni määrä riittää.

maanantai 1. helmikuuta 2010

Marsipaanieläimiä



Leivontafoorumilla on haaste meneillään ja aiheena on "marsipaanieläimet talviriehassa". Näin heti sieluni silmin lampaan laskemassa kaulaliina kaulassa pulkalla mäkeä...No, sitten tarkennettiin, että eläinten pitäisi olla todenmukaisia. Ei nämä kyllä oikein todenmukaisia eläimiä ole, mutta jätin kuitenkin sen pulkan pois. :) Marsipaanilla taiteilu ei oikein ole minun alaani, mutta tulipahan nyt ainakin kokeiltua. Voipi olla, että pitäydyn jatkossa marsipaanille maalaamisessa ja muotoilen korkeintaan kukkia.