keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Mokkapalat


Viime viikolla tein pitkästä aikaa mokkapaloja! Tein Kinuskikissan ohjeella nämä. Tuli tosi hyviä, mutta omaan makuuni ehkä hiukan liian makeita. Tosin mokkapalat taitaa aina olla aika makeita. Itse ehkä seuraavalla kerralla vähennän hiukan tuosta pohjasta sokerin määrää ja lisään vähän kaakaon määrää. Tuosta päällisen sokerimäärästä kun ei oikein voi nipistää, kun vaikuttaa heti rakenteeseen. Ohje on suoraan kopioitu Kinuskikissan blogista. Kuorrutteen määrä on suuri, koska siitä on tehty pursottaen vielä koristeet mokkapalojen päälle. Itse tein kuorrutetta 3/4 tuosta reseptistä ja se oli melko sopiva määrä.

Mokkapalat


Pohja:
200 g margariinia
1 ½ dl sokeria
3 munaa
1 ½ dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Kuorrutus ja koristeet:
100 g margariinia
6 dl tomusokeria
¾ dl kahvia
3 rkl kaakaojauhetta

00aa1.JPG

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10-13 min.

Valmista kuorrute. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos kiehahtaa. Halutessasi erota kuorrutteesta n. 1 dl koristelua varten. Jäädytä kuorrutetta kylmässä vesihauteessa, kunnes se paksuuntuu. Kaada kuorrute pohjan päälle ja tasoita lastalla. Jos kuorrutetta valuu reunojen yli, kaavi sitä takaisin pohjan päälle. Anna jähmettyä ja leikkaa levy paloiksi.

Jähmetä koristelua varten erottamasi kuorrute jääkaapissa. Vatkaa se sitten kuohkeaksi. Pursota leivosten päälle tähtityllalla kuvioita. Viimeistele sokerihelmillä.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Mämmimuffinssit


Ihan ensiksi pahoittelut huonolaatuisista kuvista, kamera lähti miehen työreissuun Kanarialle, joten oli pakko kännykällä räpsiä parit kuvat näistä.
Äidilläni oli paljon hauskoja mämmireseptejä ja niiden joukossa oli myös mämmimuffinssit. En tehnyt näitä sen ohjeen mukaan vaan ihan omasta päästä. Ajattelin yrittää, josko saisi huijattua myös mämmiä inhoavan miehen syömään näitä...

Muffinssien sisään laitoin, tai oikeastaan Minja laittoi appelsiini-suklaalastun. Myös tuossa päällä on samoja appelsiini-suklaalastuja. Laitoin ne heti uunista tultua ja ajatuksena oli sivellä sulanut suklaa muffinssin pintaan, mutta nuo näytti niin kivoilta tuolleen niin annoin sitten olla noin.

Mämmimuffinssit

150 g margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl mämmiä
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ dl vaniljakastiketta tai maitoa
(suklaanappeja, Brunbergin appelsiinisuklaalastuja)

Margariini ja sokeri vaahdotetaan vaaleaksi vaahdoksi. Lisätään munat yksitellen ja sen jälkeen mämmi, kuivat aineet ja maito tai kerma. Jos haluaa tehdä muffinssiin "suklaasydämen", niin täytetään muffinssivuoka ensin puoleenväliin ja laitetaan suklaanappi taikinan päällä ja täytetään vuoka taikinalla.
Paistetaan 225 asteessa 12 minuuttia.

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Häjy-leipä chili-paprikatäytteellä

Idea tähän leipään syntyi Etelä-Pohjanmaan reissulla. Lueskelin anoppini luona leivontakirjaa, jossa oli kivoja koristeltuja leipiä. Mietiskelin kotiin palattuamme jotain osuvaa koristelua ja tämä tuli mieleen. Ajattelin tehostaa koristeiden näkyvyyttä ja laitoin niihin unikonsiemeniä, joista tulee myös hyvää makua. Jotta leipä olisi nimensä veroinen, laitoin leivän sisään chili-paprika-tuorejuustoa, joka tuo kivaa jälkipotkua..vähän sitä häjyä. :)

Häjy-leipä

Alkutaikina
2 ½ dl vettä
1 rkl siirappia
8 g kuivahiivaa
3 dl hiivaleipäjauhoja

Lisää 42 asteiseen veteen jauhot ja kuivahiiva sekä siirappi. Sekoita tasaiseksi. Anna alkutaikinan muhia huoneenlämmössä vähintään tunnin.

Taikina
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 4 dl hiivaleipäjauhoja (osan korvasin aamupalalta jääneellä neljänviljan puurolla)

Täyte
Chili-paprikatuorejuustoa

Koristeluun
kananmunaa
unikonsiemeniä

Lisää alkutaikinaan suola, öljy ja jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikinan voi leipoa heti. Erota taikinasta n. 1/5 palanen koristelua varten. Kauli isompi taikina levyksi ja levitä reilusti sille tuorejuustoa. Kieritä kääretortun tapaan rullalle ja nosta pellille kohoamaan. Kauli pienemmästä taikinasta levy ja leikkaa esim. pizzaleikkurilla kuvioita. Voitele koristeet kananmunalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Nosta koristeet kohonneen leivän päälle ja paista leipää 200 asteessa n. 30 min.

Hiukan lähti koristeet uunissa liikenteeseen, mutta eipä tuo haittaa. :)

Tässä leipä ennen uuniin menoa.

sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Maljat


Piti kokeilla tämmöistä helpoksi ja nopeaksi kehuttua reseptiä. Näistä olisi pitänyt tulla semmoisia kunnollisia "kuppeja", joihin voi laittaa vaikkapa marjoja tai hedelmiä. Vaan eipä tullut, ainakaan minun tekemänä... :) En tiedä mikä meni pieleen, kun ohjekin on äärimmäisen yksinkertainen. Nämä eivät levinneet uunissa juuri ollenkaan, vaikka ohjeessa niin luvattiin. Lisäksi näitä olisi pitänyt pystyä muotoilemaan miten haluaa, vaikkapa tuutin muotoon. En kyllä ymmärrä, miten näistä olisi joku tuutti pitänyt tehdä! Enkä saanut edes tuota ohjeessa annettua määrää näistä tulemaan. Laitanpa kuitenkin ohjeen, koska idea on kiva. Jos jollain parempaa tietoa, miten nämä olisi pitänyt tehdä, niin laittakaa kommenttia! Olisko kenties munat ja tomusokeri pitänyt vatkata kunnolla?? Itse vain sekoitin ainekset.

Maljat (12 kpl)

2 munaa
1 ½ dl tomusokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja

Paista 225 asteessa 3-4 minuuttia. Muotoillaan lämpimänä.

Täytteeksi laitoin Blå Bandin mango-passion-mousseaineksista tehdyn moussen. Ihan mukavan makuisia kyllä tuli, vaikka ulkomuoto ei kovin kummoinen ollutkaan. :)