keskiviikko 28. lokakuuta 2009
Napolitanas
Nyt vihdoin sain tehtyä niitä Espanjan herkkuja! Tämän reseptin minulle suomensi Espanjassa asuva ystäväni. Kiitokset Inarille! :) Näitä on olemassa useampia versioita. Osassa ohjeista tuo suklaa laitetaan jonkinmoisen kreemin seassa sulatettuna väliin ja osassa ihan vain paloina. Tämän ohjeen mukaan tehtynä tuo taikina ei ollut liian rasvaisen oloinen vaan ennemminkin "pullamainen". Juuri tämäntyyppisia olen syönyt Espanjassa. Näitä on myös enemmän viinerityyppisiä eli lehtitaikinasta tehtyjä. Helpommalla pääsee siis, jos ostaa paketin torttutaikinaa ja tekee siitä. Mutta mielestäni nämä maksoivat kyllä vaivan tehdä itse taikina. :)
Alkuperäisessä reseptissä kaikki mitat oli grammoina, joten niitä muuntelin paremmin suomalaiseen leivontaan sopivaksi.
Napolitanas
6 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
50 g voita
2 dl maitoa
200g margariinia taitteluun
200 g tummaa suklaata
1 kananmuna voiteluun
nonparelleja tai tomusokeria koristeluun
Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja sen jälkeen vaivataan kaikki ainekset napakaksi taikinaksi. Jauhojen määrää voi joutua lisäämään tuosta, jos taikina ei irtoa kulhon reunoista.
Kaulitaan taikina paksuhkoksi levyksi ja voidellaan margariinilla. Tämän jälkeen taitetaan kahtia ja taas kaulitaan. Tätä toistetaan niin kauan, että saadaan 200 g margariinia levitettyä väliin. Eli aika monta kertaa saa kaulia! Tarkoituksena on aikaansaada lehtevä taikina.
Tässä kuva siitä, miltä näyttää valmis taikina, kun noita margariinitaitoksia on tehty tarpeeksi.
Kun taikina on valmis, kaulitaan se melko ohueksi ja jaetaan suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Väliin laitetaan 2 palaa suklaata ja taitellaan pasteijoiden tapaan kiinni.
Voidellaan kananmunalla ja päälle laitetaan nonparelleja. Minulla on näissä tuollaisia värikkäitä. Tarkoituksena oli laittaa niitä ruskeita suklaanonparelleja, mutta tietenkään en muistanut niitä ostaa kaupasta. Voi myös sirotella päälle tomusokeria valmiisiin leivonnaisiin.
Paistetaan uunissa 175 asteessa n. 20-25 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
hei.. ei wiinerityyppisiä tehdä lehtitaikinasta vaan wiineritaikinasta :)
VastaaPoistatää on muuten varmaan eka kerta kun suomalaisessa blogissa oon törmännyt kaulattavaan taikinaan.. hienoa.
Kiitos oikaisusta! :)
VastaaPoistaOho, vasta maistoin eräänä päivänä Fazerin suklaawienereitä, ne oli erikoisia.
VastaaPoistaNäitäkin voisi kokeilla joskus!
p.s. samaa tuumaan kun aleksi, harvat kotona kaulailee mitään lehtitaikinan tapaisia. :)