maanantai 26. lokakuuta 2009

Sitä sun tätä-sämpylät

Tehtiin lasten kanssa sämpylöitä. En tee koskaan leipiä minkään ohjeen mukaan, vaan näppituntumalla pistän aineet. Joten tarkkaa ohjetta näistä ei ole antaa eikä toistamiseen aivan samanlaisia saa itsekään tehtyä. :) Teen ensin ylensä juuritaikinan, johon laitan nesteen lisäksi noin 1/3 jauhoista, hiukan siirappia ja tietenkin hiivan. Suolaa ei saa taikinajuureen laittaa. Taikinajuuri saa tekeytyä huoneenlämmössä pari tuntia tai jos haluaa tehdä juuren jo edellisenä päivänä, kannattaa se pitää jääkaapissa. Mitä kauemmin juuri muhii, sitä maukkaampaa leipää saa.
Näissä sämpylöissä käytin vehnäjauhoja, ruisjauhoja, nokkosrouhetta, Kuidukas-leseseosta ja Sunnuntai-leivontalisää. Puolen litran taikinaan (veteen) laitoin siis tuon jauhoseoksen lisäksi yhden pussin kuivahiivaa, 1 tl suolaa, 1 rkl öljyä ja 1 rkl siirappia.

Tässä vielä pienet leipurit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti