tiistai 12. tammikuuta 2010

Pirteä sitruunamisu ja lakritsikinuski


Tykkään kovasti sitruunaisista leivonnaisista, ja joulun raskaiden herkkujen jälkeen teki mieli tehdä jotain pirteää ja hiukan kevyempää leivonnaista. Tällä ei ole mitään tekemistä aidon tiramisun kanssa, mutta idea tuosta keksipohjasta lähti siitä, joten siksi tuo nimi. :) Pohjana halusin siis kokeilla keksipohjaa ilman rasvaa. Laitoin tähän pohjaksi Marie-keksejä latomalla ne vieretysten kokonaisina. Kostutin keksit maidolla. Toimi aivan loistavasti tällaisen hyydytetyn kakun pohjana! Pohja on mukavan ohut eikä peitä maullaan itse kakkua. Tietysti pohja on myös huomattavasti paljon kevyempi kuin lisättyä rasvaa sisältävä.
Täytettä varten tein ensin sitruunakiisselin, jonka sekoitin vaahdon joukkoon. Osan kiisselistä lusikoin täytteen väliin mukaviksi sattumiksi. Koristeena kakun päällä on keltaisella tomuvärillä värjättyjä kookoshiutaleita.

Sitruunamisu

Pohja
Marie-keksejä
maitoa

Sitruunakiisseli
1 dl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori hienona raasteena
1 dl vettä
½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 rkl voita

Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu. Älä keitä! Anna jäähtyä.

Täyte
1 prk Flora vispiä
2 dl Turkkilaista jugurttia
2 munan valkuiaista
n. 2/3 sitruunakiisselistä
4 liivatetta
(sokeria maun mukaan riippuen sitruunoiden happamuudesta)

Laitetaan liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkataan Flora vispi vaahdoksi ja lisätään turkkilainen jugurtti. Sekoitetaan jäähtynyt sitruunakiisseli vaahdon joukkoon ja lisätään valkuaisvaahto. Nostellaan vaahdot varovasti sekaisin. Liotetaan liivatteet pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä ja sekoitetaan täytteen joukkoon.

Kaadetaan n. puolet täytteestä pohjan päälle ja lusikoidaan loppu sitruunakiisseli nokareina päälle. Kaadetaan loput täytteestä päälle ja annetaan jähmettyä kylmässä mieluiten yön yli.

Lakritsikinuski

4 kpl Kick-patukoita (tai 75 g Kick-karkkeja)
½ dl kermaa

Paloitellaan karkit kerman joukkoon. Kuumennetaan miedolla lämmöllä, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet.

12 kommenttia:

  1. Hieno idea! Ja tosiaan kevättä kohden mennään ! Pidetään peukkua tai siis nami-hiiri pitää sinulle varpaita pystyssä !

    VastaaPoista
  2. Näyttää suussasulavalta, unelmankeveältä ja nuo sattumat on hauska ylläri sisällä. Nam! =)

    VastaaPoista
  3. Herkun näköistä - kaikki sitruunainen on ihanaa. Minulla on menossa varsinainen sitruunakausi ja tuntuu siltä, ettei mikään ole hyvää jollei sitruuna kipristele kieltä...

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista! Sitruunajutut kuuluu mun mielestä kevääseen ja kyllä kevään voi varmaan jo tammikuussa aloittaa. :)

    VastaaPoista
  5. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä. Pitääpä kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  6. oih, mikä herkku, sopinee lakritsikakun kanssa täydellisesti yhteen :p, nam!

    VastaaPoista
  7. siis lakritsikastikkeen minun piti sanomani :D :D

    VastaaPoista
  8. Näyttää ja kuulostaa ihanan raikkaalta! Sattumat onkin kiva idea. Tarvinnee kokeilla tätä!

    VastaaPoista
  9. Tää on kyllä ihanan ilmavan näköistä..lurps.

    VastaaPoista
  10. Kiitos runsaasta palautteesta! :)

    VastaaPoista