tiistai 12. tammikuuta 2010
Pirteä sitruunamisu ja lakritsikinuski
Tykkään kovasti sitruunaisista leivonnaisista, ja joulun raskaiden herkkujen jälkeen teki mieli tehdä jotain pirteää ja hiukan kevyempää leivonnaista. Tällä ei ole mitään tekemistä aidon tiramisun kanssa, mutta idea tuosta keksipohjasta lähti siitä, joten siksi tuo nimi. :) Pohjana halusin siis kokeilla keksipohjaa ilman rasvaa. Laitoin tähän pohjaksi Marie-keksejä latomalla ne vieretysten kokonaisina. Kostutin keksit maidolla. Toimi aivan loistavasti tällaisen hyydytetyn kakun pohjana! Pohja on mukavan ohut eikä peitä maullaan itse kakkua. Tietysti pohja on myös huomattavasti paljon kevyempi kuin lisättyä rasvaa sisältävä.
Täytettä varten tein ensin sitruunakiisselin, jonka sekoitin vaahdon joukkoon. Osan kiisselistä lusikoin täytteen väliin mukaviksi sattumiksi. Koristeena kakun päällä on keltaisella tomuvärillä värjättyjä kookoshiutaleita.
Sitruunamisu
Pohja
Marie-keksejä
maitoa
Sitruunakiisseli
1 dl sitruunamehua
yhden sitruunan kuori hienona raasteena
1 dl vettä
½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 rkl voita
Yhdistä kaikki aineet kattilassa ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna hellalla koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli paksuuntuu. Älä keitä! Anna jäähtyä.
Täyte
1 prk Flora vispiä
2 dl Turkkilaista jugurttia
2 munan valkuiaista
n. 2/3 sitruunakiisselistä
4 liivatetta
(sokeria maun mukaan riippuen sitruunoiden happamuudesta)
Laitetaan liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkataan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkataan Flora vispi vaahdoksi ja lisätään turkkilainen jugurtti. Sekoitetaan jäähtynyt sitruunakiisseli vaahdon joukkoon ja lisätään valkuaisvaahto. Nostellaan vaahdot varovasti sekaisin. Liotetaan liivatteet pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä ja sekoitetaan täytteen joukkoon.
Kaadetaan n. puolet täytteestä pohjan päälle ja lusikoidaan loppu sitruunakiisseli nokareina päälle. Kaadetaan loput täytteestä päälle ja annetaan jähmettyä kylmässä mieluiten yön yli.
Lakritsikinuski
4 kpl Kick-patukoita (tai 75 g Kick-karkkeja)
½ dl kermaa
Paloitellaan karkit kerman joukkoon. Kuumennetaan miedolla lämmöllä, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hieno idea! Ja tosiaan kevättä kohden mennään ! Pidetään peukkua tai siis nami-hiiri pitää sinulle varpaita pystyssä !
VastaaPoistaKiitos nami-hiiri! :)
VastaaPoistaNäyttää suussasulavalta, unelmankeveältä ja nuo sattumat on hauska ylläri sisällä. Nam! =)
VastaaPoistaHerkun näköistä - kaikki sitruunainen on ihanaa. Minulla on menossa varsinainen sitruunakausi ja tuntuu siltä, ettei mikään ole hyvää jollei sitruuna kipristele kieltä...
VastaaPoistaKiitos kommenteista! Sitruunajutut kuuluu mun mielestä kevääseen ja kyllä kevään voi varmaan jo tammikuussa aloittaa. :)
VastaaPoistaNäyttää ja kuulostaa tosi hyvältä. Pitääpä kokeilla itsekin.
VastaaPoistaIhanan raikkaan näköinen!
VastaaPoistaoih, mikä herkku, sopinee lakritsikakun kanssa täydellisesti yhteen :p, nam!
VastaaPoistasiis lakritsikastikkeen minun piti sanomani :D :D
VastaaPoistaNäyttää ja kuulostaa ihanan raikkaalta! Sattumat onkin kiva idea. Tarvinnee kokeilla tätä!
VastaaPoistaTää on kyllä ihanan ilmavan näköistä..lurps.
VastaaPoistaKiitos runsaasta palautteesta! :)
VastaaPoista