torstai 27. elokuuta 2009

Minttusuklaatäytekakku






Idean tähän kakkuun sain Brunbergin tehtaanmyymälävierailulla Porvoossa! Siellä myytiin kokeilueränä maitosuklaasta tehtyjä minttusuklaanappeja kilon pusseissa. Hintaa pussille taisi tulla huikeat 3 euroa. :) Päätin ostaa yhden "säkin" leipomuksia varten. Molemmissa väleissä vaniljakastiketta ja minttusuklaamoussea. Koristeluidea oli muhinut päässä jo pitkään ja koska syksy tekee tuloaan, niin valkosuklaasta tehdyt lehdet sopivat tämän kakun päälle kivasti. Pursotukset on tehty Flora vispillä. Viime aikoina tuon Flora Vispin kanssa on ollut ongelmia! Ensin se ei meinaa vatkaantua ja sitten siitä tulee yhtäkkiä ihan tökköä. Pursotukset eivät siis menneet niin kuin olin ajatellut, hyvä kun tuli koko pussista ulos se vaahto.. Ahonlaidan Tanjalta tiirailin mallia valkosuklaalla raidoittamiseen, mutta ei kyllä ihan niin hienosti onnistunut!

Kakkupohja on neljän munan suklaakakkupohja. Ihan perus sokerikakku, jossa osa jauhoista korvattu kaakaolla.

Pahoittelen valokuvien huonoa laatua. Päivä on tosi sateinen ja synkkä, joten luonnonvalo ei oikein meinaa riittää kuvaamiseen.

Täytteet:

Vaniljakiisseli

3 dl kermaa
2 keltuaista tai 1 muna
2-4tl sokeria
1 rkl peruna- tai maissijauhoja ( Maizena )
2-3tl vaniljasokeria

Sekoita yhteen kerma, keltuaiset tai muna, sokeri ja jauhot. Saosta seos miedolla lämmöllä, kunnes siitä muodostuu sakea ja kuohkea kiisseli. Vatkaa voimakkaasti pohjaa myöden koko ajan. Anna kiisselin jäähtyä ja mausta vaniljasokerilla.

Minttusuklaamousse

4 dl kermaa
1 dl maitorahkaa
100 g minttusuklaata
2 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa. Lisää joukkoon rahka ja suklaasula. Kuumenna tilkka vettä (1rkl) kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatteet. Sekoita niin, että liivatteet sulaa ja lisää moussen joukkoon.

Täytin kakun irtopohjavuoassa. Kostukkeena käytin vain vähän maitoa, koska tuo vaniljakiisseli hiukan kosteuttaa pohjaa. Ensin siis levitin pohjan päälle vaniljakiisselin ja sen päälle minttusuklaamoussen. Täytteiden laiton jälkeen annoin olla pari tuntia jääkaapissa, jotta tuo minttusuklaatäyte hyytyy.

Suklaakuorrute

1 dl kermaa
150 g minttusuklaanappeja (Brunberg) tai tavallista suklaata

Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja anna hiukan jäähtyä ennen suklaiden lisäämistä, jotta suklaa ei pala. Lisää suklaat ja sekoittele varovasti niin, että ne sulaa tasaiseksi. Levitetään kakun päälle. Tässä kohtaa haluan vielä varoittaa, että en tiedä, miten muut minttusuklaat käyttäytyy sulatettaessa. Nuo Brunbergit ovat "täyttä" suklaata, eikä siis sisällä esim. minttukrokanttia tai tryffeliä. Jos ei noita nappeja saa, niin on varmempaa käyttää suklaana ihan tavallista maito- tai tummaa suklaata.

Tein vielä valkosuklaasulalla raidat kakun päälle. Vielä on vähän harjoittelemista noiden raidoitusten teossa!



Valkosuklaalehdet on tehty sivelemällä koivun ja mustaherukan lehtien päälle valkosuklaata ja laittamalla ne hetkeksi pakastimeen. Kun suklaa on kovettunut, lehden saa helposti pois. Tämän idean näin joskus jossain blogissa, mutta en valitettavasti nyt löytänyt sitä mistään. Idea ei kuitenkaan oma ole!

12 kommenttia:

  1. Hieno luomus ja kaikesta päätellen raikas ja herkullinen !

    VastaaPoista
  2. Aivan täydellinen kakku! Taitaa olla parasta kakkua mitä oon koskaan syöny :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Itsekin olin kyllä oikein tyytyväinen makuun. Pääsee myös mun täytelistauksessa numerolle 1. :)

    VastaaPoista
  4. Täydellinen kakku! Kaikki sopi aivan loistavasti yhteen ja vei kielen mennessään...
    Yksi vika tässä kakussa kuitenkin mielestäni oli...nimittäin, että siihen tulee himo =D

    Kiitos jälleen kerran ihanasta makuelämyksestä!

    VastaaPoista
  5. Mari: :) Kiitos itsellesi kivoista kekkereistä ja ihanaisesta tex mex-kakusta!

    VastaaPoista
  6. mäki ostin noit minttusuklaa nappei. oli aikas hyvii. maksoi 5e kilolta. jos siit sais jotain herkkua aikaseksi.. minttusuklaamousse kuulostaa aika herkulta

    VastaaPoista
  7. Tämä kakku kuulostaa oikein herkulliselta! :)

    Outoa tuo Flora vispin käyttäytyminen, en ole koskaan havainnut vastaavaa.. liekkö kermassa ollut jotain vikaa? Olihan se varmasti kylmää?

    Leivontafoorumilla on tutoriaali kermoista, kurkkaa jos kiinnostaa:

    http://leivonta.foorumi.org/viewtopic.php?f=24&t=119

    Minkä kokoisella tyllalla teit pursotukset?

    Spritsaus kannattaa tehdä mahdollisimman yhtäjaksoisesti, koska suklaata tosiaan tulee helposti koko ajan pussista ulos. Ei kannata liiemmin alkaa suklaata jähmettelemään, muuten se saattaa jämähtää pussin reikäään eikä enää tulekaan ulos. Maltti on valttia spritsatessa. :)
    Harjoitusta se miultakin jatkuvasti vaatii. Leivinpaperille on hyvä harjoitella, siitä voi kätevästi ottaa suklaat talteen harjoituksen jälkeen ja käyttää uudelleen. Paperin päälle voi myös piirtää kuvioita joiden päälle harjoitella spritsaamista.

    VastaaPoista
  8. Tein noi pursotukset Städterin tylla nro 19. Mulla ei oo kuin noita pieniä tyllia. Isommilla sais näyttävämpää jälkeä. Täytyy hankkia niitä myös. Mulla on aina toiminu toi Flora vispi ihan moitteettomasti, mutta muutamana viime kertana on ollut ongelmaa vatkaantumisen kanssa ja sitten se on meinannut lötkähtää. Laitan aina vähän vaniljakreemijauhetta joukkoon, joten liekkö tällä kertaa sitä holahti liikaa... :) Kylmää se kyllä oli, pidän aina vielä hetken pakastimessa ennen vatkausta.

    Täytyy harjoitella spritsailuja. Suklaa ei kyllä oo mun lempiaines näissä koristelujutuissa kun vaatii niin tarkan käsittelyn! :/

    VastaaPoista
  9. Kaunis kakku! Minttusuklaamousse kuulostaa ihanalta...

    VastaaPoista
  10. Voi hitsit miten UPEA kakku! Nuo mustaherukanlehdet ovat tosi kivat tuossa ympärillä, en olekaan koskaan törmännyt samanlaisiin kakun päällä. :) Ainoastaan suklaisia ruusunlehtiä olen nähnyt..

    VastaaPoista
  11. Näyttää hyvältä ja myös kuulostaaki. Aion tehä mummille synttärilahjaks. Kiitos ihanasta reseptistä!<!3

    VastaaPoista