maanantai 8. maaliskuuta 2010

Häjy-leipä chili-paprikatäytteellä

Idea tähän leipään syntyi Etelä-Pohjanmaan reissulla. Lueskelin anoppini luona leivontakirjaa, jossa oli kivoja koristeltuja leipiä. Mietiskelin kotiin palattuamme jotain osuvaa koristelua ja tämä tuli mieleen. Ajattelin tehostaa koristeiden näkyvyyttä ja laitoin niihin unikonsiemeniä, joista tulee myös hyvää makua. Jotta leipä olisi nimensä veroinen, laitoin leivän sisään chili-paprika-tuorejuustoa, joka tuo kivaa jälkipotkua..vähän sitä häjyä. :)

Häjy-leipä

Alkutaikina
2 ½ dl vettä
1 rkl siirappia
8 g kuivahiivaa
3 dl hiivaleipäjauhoja

Lisää 42 asteiseen veteen jauhot ja kuivahiiva sekä siirappi. Sekoita tasaiseksi. Anna alkutaikinan muhia huoneenlämmössä vähintään tunnin.

Taikina
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 4 dl hiivaleipäjauhoja (osan korvasin aamupalalta jääneellä neljänviljan puurolla)

Täyte
Chili-paprikatuorejuustoa

Koristeluun
kananmunaa
unikonsiemeniä

Lisää alkutaikinaan suola, öljy ja jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikinan voi leipoa heti. Erota taikinasta n. 1/5 palanen koristelua varten. Kauli isompi taikina levyksi ja levitä reilusti sille tuorejuustoa. Kieritä kääretortun tapaan rullalle ja nosta pellille kohoamaan. Kauli pienemmästä taikinasta levy ja leikkaa esim. pizzaleikkurilla kuvioita. Voitele koristeet kananmunalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Nosta koristeet kohonneen leivän päälle ja paista leipää 200 asteessa n. 30 min.

Hiukan lähti koristeet uunissa liikenteeseen, mutta eipä tuo haittaa. :)

Tässä leipä ennen uuniin menoa.

3 kommenttia:

  1. Hieno ajatus, hieno leipä! Hauska, että päätit osallistua kisaan ! Pidetään peukkua! Terv. www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  2. Ei se mun ole vaikeatekoinen leipä, ainoastaan aikaavievä. :) Toi chili-paprikatuorejuusto leivässä kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista