maanantai 28. joulukuuta 2009

Vaniljatuorejuustokakku mansikka-mustikkakuorrutuksella



Tein jouluksi tämmöisen tuorejuustokakun. Harmi, kun kuvat eivät ole kovin kummoiset, eivät oikein tee oikeutta tuolle päällisen värille. Koristuksetkin on vähän sitä sun tätä, mitä sattui kaapista löytymään. :) Tärkeintä on kuitenkin maku ja tämä oli mielestäni tosi onnistunut yhdistelmä. Tein vielä toisenkin kakun samalla tyylillä, mutta sen kuorrutteeseen laitoin ainoastaan mansikkaa, kun tässä jouluksi tehdyssä on hiukan mustikkaakin. Kuorrutteen idea on Kinuskikissan mansikkaleivoksista, jossa sitä käytettiin pelkältään pohjan päällä. Kuorrute on aika makea, joten tuo tuorejuustotäyte sopii raikkaudessaan hyvin kuorrutteen tasapainoksi.

Vaniljatuorejuustokakku

Pohja
1 pkt kauramurotaikinaa pakasteesta (ei mennyt ihan koko taikina 23 cm vuokaan)
(kostukkeeksi mehua tai maitoa)

Kauramurotaikina levitetään tasaiseksi irtopohjavuoan pohjalle. Reunoja ei tarvitse tulla. Paistetaan 200 asteessa n. 15 min tai kunnes on kauniin vaaleanruskea. Kostuta niin, että pinta tuntuu kostealta. Pohjan ei tarvitse olla läpimärkä.

Täyte
2 dl kermaa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk vaniljatuorejuustoa (tai maustamaton+vaniljasokeria)
4 liivatelehteä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoksi ja lisää tuorejuusto. Kuumenna tilkka vettä tai maitoa kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos irtopohjavuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kuorrute
n. 250 g mansikoita (tai muita marjoja)
100 g voita
100 g valkosuklaata
1 dl mansikkatomusokeria
3 liivatetta

Soseuta marjat sileäksi. Sulata voi kattilassa ja lisää marjasose joukkoon. Ota seos levyltä. Sulata valkosuklaa mikrossa ja lisää voi-marjaseokseen. Sekoita reippaasti. Lisää mansikkatomusokeri seokseen ja sekoita hyvin. Mansikkatomusokeri saattaa jäädä paakuiksi, jolloin seosta voi lämmittää hiukan uudelleen, jotta se sulaa tasaiseksi. Kaada 2/3 seoksesta toiseen astiaan jäähtymään ja kuumenna loppuosa uudelleen kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada seokset yhteen ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä hiukan ja kaada kuorrute hyytyneen täytteen päälle. Laita uudelleen kylmään jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Tässä vielä kuva tuosta toisesta, pelkästä mansikasta tehdystä kuorrutuksesta.


3 kommenttia: