tiistai 3. marraskuuta 2009

Lihapiirakkaa



Tämän ohjeen sain ystävältäni Marialta. Kiitokset hyvästä ohjeesta! Hiukan muuntelin tuota ohjetta omaan makuuni. Laitan sulkuihin tuohon ohjeeseen omat muutokseni. Vähensin rasvan määrää taikinasta, koska en pidä niin kovin rasvaisesta ja taikina tuntui sopivalta jo 300g margariinin jälkeen. Täytteen tein jauhelihasta, vaikka kieltämättä tuo lohi kuulostaa aika hyvältä myös! Lisäsin ohjeeseen täytevaihtoehdoksi myös tuon, minkä minä laitoin tähän piirakkaan.


Rahkavoitaikina
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 paketti leivontamargariinia (laitoin 300 g)
4 dl vehnäjauhoja (laitoin 3 dl vehnäj. ja 1 dl hiivaleipäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa ja paprikaa

Täyte 1
4 dl keitettyä riisiä
2 - 3 keitettyä munaa
1 raaka muna
1 paketti (noin 250 g) graavilohta tai savustettua lohta
1 dl tillisilppua

Täyte 2
4 dl keitettyä riisiä
2 munaa
1 raaka muna
400 g ruskistettua jauhelihaa
1 dl Turkkilaista jugurttia
1 rkl ketsuppia
1 tl suolaa
mausteena paprikaa, mustapippuria, paahdettua sipulirouhetta, meiramia


Voiteluun
munaa

Pinnalle
unikon-, seesamin- tai auringonkukan siemeniä

Sekoita leivinjauhe, suola ja paprika jauhoihin. Lisää huoneenlämmössä pehmennyt rasva nokareina. Sekoita ja lisää maitorahka. Sekoita edelleen kunnes taikina on tasaista.
Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Keitä riisit. Raakaa puuroriisiä tarvitset noin desilitran. Keitä erikseen munat (10 min).
Jäähdytä ja valuta riisit ja lisää niiden joukkoon hienonnetut munat. Lisää raaka muna, joka sitoo täytteen yhteen.
Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Nosta levy papereineen pellille ja levitä sen toiselle puolelle täyte. Silppua päälle tilliä ja peitä pinta ohuilla lohiviipaleilla. Käännä toinen puoli taikinasta kanneksi ja nipistä reunat yhteen. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja tee siitä ristikoita piirakan pintaan.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele piirakka munalla ja koristele siemenillä. Kypsennä uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Tuon jauhelihatäytteen tein niin, että sekoitin kaikki ainekset keskenään, mutta jos haluaa täytteestä "irtonaisempaa", niin täytteet (riisin, jauhelihan ja kananmunan) voi laittaa kerroksittain piirakan väliin.

Tästä ohjeesta tulee noin puolikas pellillinen piirakkaa. Taikina kannattaa kaulita aika ohueksi.

Oli kyllä hyvää! :)

2 kommenttia:

  1. Tämäntapaista ohjetta olen haeskellut jo jonkin aikaa, ja nyt se taisi löytyä! Pitää ottaa talteen ja kokeilla joku päivä! Näyttää herkulliselta. :)

    VastaaPoista