sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Maukas hiivaleipä

Teen hiivaleivän ylensä aina tällä ohjeella. Tästä tulee pehmeä ja tosi maukas leipä. Ohjeen olen napannut hiivaleipäjauhopussin kyljestä. Muutamia muutoksia tein ja laitan ne sulkuihin tähän reseptiin.

Hiivaleipä

½ l vettä
2 rkl siirappia (laitoin 1 rkl hunajaa)
1 pala hiivaa
6 dl hiivaleipäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää siirappi tai hunaja ja hiivaleipäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna muhia vähintään puoli tuntia huoneenlämmössä peitettynä tuorekelmulla.

2 tl suolaa
50 g voita (laitoin rypsiöljyä pari rkl)
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja (laitoin jauhoseosta, jossa hiivaleipäjauhoja, leseitä, Fibrex-kuitua, kaurahiutaleita)

Lisää alkutaikinaan suola ja sulatettu voi tai öljy ja sekoita. Lisää vähitellen jauhot tai jauhoseos ja vaivaa tasaiseksi. Huom. Jos käytät Fibrex-kuitua, niin vähennä jauhojen määrää. Firex-kuitu sitoo 6 kertaa enemmän nestettä kuin jauhot! ½ litran hiivaleipätaikinaan sopiva määrä on ½ dl Fibrexiä. Leivo taikinasta 3 leipää ja anna niiden kohota niin, että niiden koko kaksinkertaistuu. Paista leivät 200 asteisessa uunissa n. 25-30 min.


Tässä kuva Fibrex-kuitupussista. Tämä on mukava ja helppo tapa lisätä leivän kuitupitoisuutta. Hiutaleet eivät oikeastaan maistu miltään eivätkä tee leivästä "jötökkää".

Tein tästä leipätaikinasta vain yhden tavallisen leivän. Puolesta taikinasta tein tämmöisen "rullaleivän", johon laitoin sulatettua voita, 2 nappia pakastepinaattia ja juustoraastetta. Tässä kuva tästä työvaiheesta:



Lopputulos näyttää siis tältä! Jos ei pidä pinaatin mausta, niin samalla idealla voi leipään laittaa omia lempitäytteitään, esim. kinkkua, tomaattia jne. Myös pelkkä juusto maistuu kivalle leivän sisällä.

5 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä herkullisen oloista ja näköistä! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tää on kyllä kiva ohje. Oon joskus tehnyt niinkin, että oon laittanut illalla ton alkutaikinan tulemaan ja pistänyt sen yöksi jääkaappiin. Aamulla sitten vaan muut aineet sekaan ja leipoo tuoretta leipää. Näin tulee vielä enempi makua leipään.

    VastaaPoista
  3. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! :)

    VastaaPoista
  4. Hei tosi kiva idea tuo pinaatti tuolla! Tarttee kokeilla!

    VastaaPoista